Sevärdheter

Det finns många intressanta saker att se och göra i vackra Oslo och variationen gör att man aldrig behöver ha tråkigt.

Vigelandsparken

Vigelandsparken är en stor park på 80 tunnland, fylld med skulpturer i brons och granitsten. Denna utomhusutställning bjuder på 212 skulpturer, alla skapade av den norske skulptören Gustav Vigeland.  I anslutning till parken ligger Vigelandmuseet och Vigelandkaféet som båda är väl värda varsitt besök.

Operahuset

Norges operahus är, i likhet med Sydneys operahus, något av ett modernt landmärke för Oslo. Den väldigt säregna designen gör att operahuset står ut bland alla andra byggnader i Oslo. Fasaden är av vit marmor och glas och utgör en sevärdhet i sig. Operahuset är bara fem år gammalt. Komplexet är det största som byggts i Norge sedan 1300-talet då man uppförde Nidaroskatedralen i Trondheim.

Holmenkollen

Holmenkollen är namnet på den 60 meter höga stålbacke som sedan år 2010 tornar över Oslo. Det är världens mest moderna skidhoppsbacke som om nätterna lyses upp med stark spotlightbelysning.

Vid botten av Holmenkollentornet ligger Skidmuseet, som är ett måste för alla som någonsin har intresserat sig för skidåkning.

Akershus

Akershus fort började byggas redan på 1200-talet och sedan dess har det byggts ut, renoverats och förbättrats under mer än sju århundraden. Akershus är Norges nationalsymbol och vittne till en lång rad historiska händelser.

Vikingaskeppsmuseet

hotell osloI Vikingskipshuset får man se och ta del av en lång rad fynd som gjorts i Gokstad, Oseberg och Tune, och ur vikingagravar runt Oslofjorden.

Två av världens bäst bevarade vikingaskepp finns här på display. De dateras till cirka 800-talet och måste upplevas, tanken på att de seglade runt i Norge och eventuellt ända bort till ”den nya världen” är svindlande. Man får också chans att se saker som småbåtar, slädar, verktyg, textilier och hushållsredskap.

Naturhistoriska museet

Det naturhistoriska museet i Oslo bjuder, utöver de naturhistoriska utställningarna, på ett flertal museer, som t ex den botaniska trädgården och det zoologiska museet. Dinosaurieutställningen måste upplevas!

Frammuseet

Framskeppet är det tåligaste träskepp som någonsin byggts och har överlevt resor till både  nord- och sydpolen i en tid långt innan havet över huvud taget var ett relativt säkert ställe att färdas över. Ett besök på Frammuseet, och ombord på Framfartyget, upplyser en om hur det var att leva ombord på detta skepp, som for till de kallaste och farligaste platserna på jorden under 1900-talets början.