Shopping

Oslo utnämndes år 2010 till världens dyraste stad, något man väldigt snart blir varse när man kommer hit på besök. Nog för att Sverige också är ett ganska dyrt land, men skillnaden mellan svenska och norska priser är ändå ganska markant. Under reasäsong i januari och augusti kan man dock göra klipp här, precis som i vilka andra städer som helst och vanliga märken på kläder och skor håller i regel samma pris här som de gör i andra städer, medan saker som tobak och restaurangbesök är betydligt dyrare.

Den som kommer till Oslo för att testa sin lycka på shoppingfronten har mycket att välja bland.

Flott och dyrt

hotell osloÄr man ute efter designervaror, lyxmärken och en sofistikerad atmosfär så är Aker Brygge ett mycket omtyckt område. Man kan kombinera shoppingdagar med festnätter med hög nivå av glamour och lättsamhet. Inget för den med tunn plånbok dock.

Akersgata huserar exklusiva butiker som Louis Vuitton, guldsmed David-Andersen och Corso Como. Oslos mest exklusiva shoppingcenter, som dessutom är relativt nyöppnat, ligger här vid Egertorget.

För fortsatt fokus på lyxiga butiker går man sedan vidare till Bogstadveien där man finner till ytan små butiker, men med mycket exklusivt innehåll. Det är sannerligen inte svårt att spendera en hel del pengar i Oslo, om man har lust!

Shoppingcentra

För den effektiva och bekväma shopparen är shoppingcentra eventuellt den smartaste idén någonsin och i Oslo finns det flera riktigt bra sådana.

Byporten är den nyaste i raden av shoppingcentra med väldigt brett urval av butiker av alla slag.

I Glasmagasinet, som är Oslos äldsta köpcentrum med anor ända från 1700-talet, hittar man saker som kosmetika, inredningsprylar, kristall och porslinsvaror m.m. Är man på jakt efter just heminredning så är House of Oslo också ett mycket trevligt besök.

I centrala Oslo, mitt emot centralstationen finns Oslo City. Ett annat stort shoppingcentrum med ungdomar som huvudsaklig måltavla.

Specifika butiker

Om man är man och råkar vara byggd i extra stor storlek så är det ofta problematiskt att hitta affärer som säljer kläder som passar en. I Oslo finns butiken Living Large, som har riktat in sig på just målgruppen storväxta män. Här finner man storlekar från 3X till 9X.

Designtorget är ju vår egen stolthet, men i Oslobutiken handlar man precis lika bra ur det innovativa sortimentet, som man gör hemma i de svenska butikerna. Risk finns för en släng av hemlängtan!